În construcții fierul beton este folosit pentru armarea construcțiilor, astfel încât acestea să reziste cât mai bine la solicitări. Fierul beton este un material practic, care poate prelua atât eforturi de întindere, cât și de compresiune, astfel că utilizarea acestuia este comună și deosebit de utilă pentru construcții. Află cum se utilizează fierul beton în construcții, dar și care sunt beneficiile majore pe care le aduce acesta!
Ce este fierul beton?
Prin fier beton se înțelege armătura folosită pentru a realiza întăritura elementelor constructive. Oțelul beton folosit pentru construcții este deosebit de rezistent și ajută în vederea preluării solicitărilor, păstrând astfel clădirile în siguranță.
Fierul beton este vândut sub formă de plase sau bare, pentru a corespunde cerințelor din șantier. Este important să se ia în considerare specificațiile producătorului și normativele tehnice în ceea ce privește amplasarea și fixarea fierului beton în structura de beton armat, pentru a asigura o construcție sigură și durabilă. Poți solicita aici ofertă de preț și poți discuta cu specialiștii care se ocupă de proiectul tău pentru a fi sigur că faci alegerea corectă.
Pentru ce se utilizează fierul beton în construcții?
Pentru a putea fi utilizat fierul beton este prelucrat, iar acest lucru presupune debitarea și modelarea. Există o multitudine de situații în care se folosește fierul beton, în fiecare dintre acestea materialul ocupând un loc foarte important. Iată care sunt cele mai cunoscute utilizări ale fier betonului în construcții!
Armarea fundațiilor
Fierul beton este utilizat foarte des pentru armarea fundațiilor, permițându-le acestora să suporte greutatea clădirii. Fundația este partea centrală a unei clădiri, deoarece pe aceasta se sprijină întreg ansamblul. De aceea, este vital ca armarea să se facă în mod corect, pentru a avea certitudinea că fundația și clădirea vor rezista oricăror solicitări.
Structuri și elemente din beton armat
Fierul beton este utilizat pentru a crea structuri din beton armat, cum ar fi stâlpii, grinzile sau planșeele. Aceste elemente sunt numite elemente de rezistență și sunt parte integrantă din scheletul construcției. Aceste elemente trebuie să fie foarte bine armate, deoarece ele preiau încărcările de la acoperiș și le transmit mai apoi la fundație pentru ca aceasta să le descarce la sol.
Consolidarea structurilor existente
Unele clădiri se degradează ca urmare a expunerii constante la intemperii, iar altele se degradează ca urmare a fenomenului de îmbătrânire. Fierul beton poate fi utilizat în aceste cazuri pentru a consolida structuri existente care prezintă probleme de rezistență sau care necesită reparații la nivelul structurii.
Consolidare scări și balustrade
Fierul beton poate fi utilizat și pentru a realiza elemente de rezistență, cum ar fi scările sau balustradele sau pentru întărirea acestor zone. În aceste cazuri este însă nevoie de alegerea unor armături corecte, conform unui proiect, pentru ca acestea să fie capabile să reziste la solicitări.
Lucrări de anvergură în cazul infrastructurii
Fierul beton este utilizat și pentru a crea piloni și grinzi pentru poduri și autostrăzi, conferindu-le acestor elemente rezistența de care au acestea nevoie. Consolidarea acestor structuri se face doar pe baza datelor din proiectul tehnic realizat de către un inginer proiectant.
Stâlpi și garduri
Fierul beton poate fi utilizat pentru a crea stâlpi și garduri de protecție în jurul clădirilor și proprietăților. Aceste delimitări sunt rezistente și durabile, iar alături de alte materiale de împrejmuire reprezintă soluții eficiente de delimitare a proprietăților.
Fierul beton are o largă aplicabilitate, acestea fiind doar câteva dintre cazurile în care acesta este folosit. Alege să folosești în mod corect fierul beton și să armezi suprafețele conform proiectului tehnic pentru un plus de rezistență în cazul elementelor constructive.